Gospić: Održana prva sjednica VI. saziva Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije

Ponedjeljak, 19. 9. 2022.

Gospić: Održana prva sjednica VI. saziva Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije

U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću 19. rujna održana je redovita Jesenska sjednica novog saziva Prezbiterskoga vijeća Gospićko-senjske biskupije.

Nakon molitve Trećega časa svećenike je pozdravio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Budući da je konstituiran novi VI. saziv Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije, svima je zaželio dobrodošlicu te je istaknuo glavne teme radnoga susreta.

Nakon biskupovog pozdrava, kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao je zapisnik s prošle sjednice Prezbiterskog vijeća, održane u svibnju ove godine. Nakon usvajanja zapisnika pristupilo se izboru članova Poslovnog odbora Prezbiterskog vijeća. Za predsjednika izabran je generalni vikar mons. Marinko Miličević, za tajnika izabran je kancelar preč. Mišel Grgurić, dok je za trećeg člana Poslovnog odbora izabran vlč. Nikola Prša. Potom je biskup Križić kratko izvijestio o stanju klera u biskupiji spomenuvši personalne promjene i premještaje koji su dekretima izvršeni ovoga ljeta. Biskup je nadalje spomenuo građevinske projekte koji su završeni, a to su Samostan sestara karmelićanki i Svećenički dom u Gospiću. Izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska sestara karmelićanki u našu Biskupiju te je istaknuo kako će sestre trajno moliti za našu Biskupiju, njezin narod, a napose za pastire naše mjesne Crkve. Također, biskup Križić istaknuo je dolazak otaca karmelićana u župe Gospić, Lički Ribnik, Bilaj i Bužim te zahvalnost Hrvatskoj karmelskoj provinciji na pružanju pomoći u pastoralnom djelovanju. Nadalje, biskup je istaknuo kako je završen i građevinski projekt izgradnje Svećeničkog doma u Gospiću u čije prostorije su uselili naši umirovljeni svećenici. Istaknuo je nedostatak svećenika, ali i radost zbog prisutnosti pet bogoslova koji se pripremaju postati svećenici naše Biskupije. Biskup Križić prisjetio se minulih događaja te je pohvalio odličnu organizaciju Biskupijskog susreta ministranata u Brinju, spomenuo je proslavu Velike Gospe u centralnom biskupijskom svetištu na Krasnu i proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

Nadalje, biskup Križić zahvalio je svećenicima na predanom služenju Bogu i povjerenim ljudima.  Također, podsjetio je i pozvao na transparentno i odgovorno vođenje knjiga te upravljanje materijalnim dobrima biskupije.

Potom je biskup izvijestio svećenike o idućem Susretu hrvatske katoličke mladeži koji će se 2024. održati u Gospićko-senjskoj biskupiji. Potrebno je oformiti organizacijski odbor te ozbiljno pristupiti organizaciji susreta, odrediti datum i mjesto susreta te druga važna organizacijska pitanja.   

Slijedila su izvješća središnjih biskupijskih ureda. Rad biskupijske kancelarije predstavio je kancelar preč. Mišel Grgurić. Naglasak je stavljen na veći broj crkvenih ženidbi u 2022. godini. Zatim je rad Katehetskog ureda predstavio predstojnik mons. Marinko Miličević koji je istaknuo dobru suradnju s vjeroučiteljima te je pohvalio zauzetost većeg broja vjeroučitelja u župnim katehezama i radu s mladima. Istaknuo je zadovoljavajuće brojke vjeroučenika u osnovnim i srednjim školama na području naše Biskupije. Spomenuo je kako ukupno 90% osnovnoškolaca i srednjoškolaca pohađa nastavu katoličkog vjeronauka. Nakon izvješća o radu Katehetskog ureda izvješće o biskupijskom ekonomatu i trenutnim građevinskim radovima na području Gospića i Biskupije predstavio je ekonom preč. Nikola Turkalj.

Slijedila su zatim izvješća o radu povjerenstava. Izvješća su podnijeli: mons. Marinko Miličević za povjerenstvo duhovnih zvanja i Pastoral obitelji, preč. Mišel Grgurić za povjerenstvo medija,  vlč. Josip Tomljanović za povjerenstvo ministranata i Pastoral Roma, mons. Mile Čančar za povjerenstvo župnih-pastoralnih i ekonomsko-financijski vijeća i vlč. Pero Jurčević za rad Misijskih djela Gospićko-senjske biskupije.

U završnom djelu sastanka biskup je zajedno sa svećenicima razgovarao o raznim aktivnostima i susretima koji će se održati prema planu Gospićko-senjske biskupije.

 

Mišel Grgurić

Galerija fotografija

Gospić: Održana prva sjednica VI. saziva Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije
Gospić: Održana prva sjednica VI. saziva Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije
Gospić: Održana prva sjednica VI. saziva Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije
 
  Vijesti - Sve