Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije

Ponedjeljak, 2. 9. 2019.

Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije

U subotu, 31. kolovoza 2019. godine, održani su Katehetski dan i prvo stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije. Susret je počeo pokorničkim bogoslužjem koje je u gospićkoj katedrali Navještenja BDM održao senjski župnik i profesor na Teologiji u Rijeci preč. dr. Richard Pavlić. Nakon ispovijedi svečano misno slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda preč. Nikolom Turkaljom, biskupijskim kancelarom i tajnikom preč. Mišelom Grgurićem, gospićkim župnikom preč. Mariom Vazgečom, preč. dr. Richard Pavlić i svećenicima vjeroučiteljima, uz asistenciju đakona Maria Kralja, bogoslova Domagoja Tujmera i Brune Lovakovića te sjemeništarca Marka Butkovića. Pjevao je zbor vjeroučitelja uz glazbenu pratnju Franje Puškarića.

Biskup Križić se u homiliji osvrnuo na prvo misno čitanje iz Pavlove Poslanice Solunjanima. Prvi kršćani zvali su se međusobno braća i sestre. Bratoljublje bilo je znak raspoznavanja kršćana. No, nije sve ostalo na nazivu. Oni su se tako uistinu i ponašali. U Očenašu ne obraćamo se Bogu s „Oče moj“, nego „Oče naš“. To znači da smo svi sinovi i kćeri istog Oca. Postavlja se pitanje, koliko bratoljublja ima među kršćanima danas. Je li sadržaj izraza „braćo i sestre“ ispražnjen? Od Boga učimo ljubiti jedni druge. Trebamo voljeti jedni druge, ne kao što volimo sami sebe, jer i sebe možemo pogrješno voljeti, nego  kao što Isus voli nas. Vjera nije samo znanje i teorija, vjera su život i djela ljubavi. Važno je koliko živimo ono što vjerujemo i govorimo. Apostol Pavao poziva nas da živimo u miru. Živjeti u miru znači znati živjeti sa životnim kušnjama i izazovima, neuspjesima i porazima, s poniženjima i uvredama. Živjeti u miru znači živjeti dobro i u lošem ambijentu, ne dopustiti da zlo drugih uđe u nas. Pavao poziva kršćane da budu strpljivi sa svojim slabostima, ali i da znaju podnositi slabosti drugih. Nadalje, Pavao poziva kršćane „činite svoje“, tj. radite. Nisu dovoljni samo molitva ili rad. To dvoje ide zajedno. U današnjem odlomku evanđelja gospodar pita lijenog slugu zašto nije uložio novac u novčarnicu. Gdje mi danas trebamo ulagati? Naša banka danas su djeca i mladi. Tu ulažući sigurno ćemo, kao narod i kao Crkva, dobiti puno. Pomozimo im da malo-pomalo dobiju dobro životno usmjerenje, zaključio je biskup Križić.

Nakon mise, biskup Križić podijelio je vjeroučiteljima Kanonske mandate za predavanje vjeronauka u školi – 7 na neodređeno i 3 na određeno vrijeme.

Nastavak rada održavao se u vijećnici biskupije gdje je Richard Pavlić održao predavanje na temu „Duhovne pretpostavke evangelizacije – Evangelii gaudium“ u kojem je sažeto predstavio peto poglavlje pobudnice „Evangelii gaudium“ o Duhom ispunjenim evangelizatorima. Predavač je pojasnio razliku između evangelizacije i misijske djelatnosti, izložio kontinuitet i novost u misli pape Franje koja se očituje u pobudnici i na kraju govorio o duhovnim pretpostavkama evangelizacije među kojima je istaknuo tri bitna elementa: radost, Duh Sveti i Marija. Nakon kratke rasprave biskup mons. Križić zahvalio je vjeroučiteljima na zalaganju u vjeroučiteljskom djelovanju ne samo u školi i župi, nego i u njihovom svakodnevnom životu u kome se od njih očekuje da budu i svjedoci.

 Nakon kraćeg odmora predstojnik Katehetskog ureda preč. Nikola Turkalj podnio je izvješće o radu Katehetskog ureda u protekloj školskoj godini i plan događanja u novoj školskoj godini. Slijedio je rad 1. stručnog vijeća pod vodstvom vjeroučiteljice Ivone Rendulić koja je izvijestila o radu Županijskog stručnog vijeća u školskoj godini 2018./2019. te pojasnila novosti i smjernice za rad u kurikularnoj reformi Škola za život.

 Susret je završio zajedničkim objedom i druženjem u pastoralnom centru župe u Ličkom Osiku.

 

tekst: Franje Puškarić

fotografije: Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije
Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije
Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije
Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije
Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije
Katehetski dan Gospićko-senjske biskupije
 
  Vijesti - Sve