Krbava broj 5

Nedelja, 31. 12. 2017.

Nakon uvodne riječi urednika vlč. Josipa Šimatovića, poruku vjernicima Udbinskog dekanata uputio je biskup Zdenko Križić stavljajući značaj na Godinu obitelji u biskupiji. Krbava zatim donosi dio poruke pape Franje povodom 1. Svjetskog dana siromašnih objavljene 19. studenog ove godine, kao i božićnu poruku biskupa Križića. Krbava zatim izvještava o korizmenom hodočašću Slunjskog i Udbinskog dekanata u gospićku katedralu te svečanu euharistiju iz Boričevca s pokopom ostataka žrtvama obitelji Ivezića iz Brotnja. List daje i osvrt na dekanatski susret zborova.
Ponajveći dio godišnjaka Krbave posvećen aktivnostima župa Udbinskog dekanata Boričevca, Bunića, Gračaca, Lovinca, Palanke, Podlapače, Ričica, Rudopolja, Sv. Roka, Udbine, Korenice i Plitvica o čemu izvještavaju njihovi župnici. Krbava zatim donosi bogatu aktivnost u Nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika tijekom godine s težištem na proslavu Dana hrvatskih mučenika koji je ove godine predslavio šibenski biskup i bivši upravitelj udbinskog svetišta mons. Tomislav Rogić, kao i 2. Hodočašću Hrvatske kopnene vojske. Na koncu u rubrici „Razno i različito“ u listu se citiraju članci iz raznih portala koji kritički analiziraju i promišljaju brojne izazove života današnjeg čovjeka u kontekstu kršćanskog morala.
Udbinski dekanat osnovan je 1833. godine i djelovao je sve do 1969. godine kada je formirana nova Riječko-senjska nadbiskupija i kada je ukinut. Odlukom biskupa Bogovića Udbinski dekanat obnovljen je poslije više desetljeća 26. rujna 2012. godine izdvajanjem deset župa iz Gospićkog dekanata: i dvije iz Slunjskog.

  Vijesti - Sve