Mostovi 2018.

Četvrtak, 21. 12. 2017.

Most počinju porukom novog gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića koji promišlja o nastupajućoj pastoralnoj godini u biskupiji koja je u znaku „Obitelji“. Mili Peciću na tri desetljeća priređivanja Mostova kao i mons. Marijanu Ožuri na 50 i vlč. Mili Šajfaru na 40 godina svećeništva. Zatim slijedi uvodna riječ mons. Mile Pecića koji ističe:“Iza nas je 30 brojeva godišnjaka Mostovi, a ovaj posljednji broj bilježi događaje iz 9 župa kao i važnije događaje cijele biskupije tijekom 2017. godine. Iako nam najnovija tehnološka dostignuća na polju medija nude velike mogućnosti, ipak jer pisana riječ najeminentniji svjedok vremena, zaključio je mons. Pecić.“ Mostovi zatim donose katolički kalendar, astronomske i vremenske podatke za 2018. godinu, zapovjedane blagdane i državne praznike u RH, a na koncu i shematizam Katoličke crkve u svijetu, Hrvatskoj, Gospićko-senjskoj biskupiji te Slunjskom dekanatu.
U rubrici „Dogodilo se 2017. godine“ Mostovi donose kroniku najvažnijih događaja u Slunju i susjednim župama kao i događaje značajne za cijelu biskupiju i šire. U rubrici „Događaji koje ćemo pamtiti“ Mostovi pišu o biskupijskom susretu ministranata u Slunju, zlatnoj misi dr. Franje Jurčevića i mladoj misi Pere Jurčevića. U rubrici «Naša razmišljanja» Mostovi donose niz tekstova i promišljanja urednika mons. Pecića o motivaciji na temu kušnje, oholosti i poniznosti, strpljivosti, našim podjelama a posebno posjeti urednika Mostova festivalu psihodelične glazbe Modem u Primišlju kod Slunja.
Glavni dio Mostova je prikaz kronika župnih zbivanja za Slunj, Blagaj, Cvitović, Lađevac, Cetingrad, Rakovicu, Drežnik ,Vaganac i Zavalje. U rubrici «Iz povijesti» biskup u miru Mile Bogović piše se o nastanku imena Slunj, a u rubrici Preporučujemo knjige preporučuju se dvije knjige, Mile Bogovića, „Slunjski kraj i njegova crkva“ te zbornik radova Udruge bivša općina Zavalje o „Podplješivičkim graničarima“. Mostovi se zaključuju kutkom humora pod nazivom „Nasmijmo se “.

  Vijesti - Sve