Najava: Teološko - pastoralni seminar za svećenike, redovnike i vjeroučitelje Riječke metropolije

Četvrtak, 31. 8. 2017.

14,40   Mr. Anton PERANIĆ
Uloga župnika u pastoralu škole    
15,00   Rasprava  
15,30    Odmor 
16,00   Vjeroučitelji angažirani u župnoj katehezi s područja Riječke metropolije
Neki konkretni modeli župne kateheze u biskupijama Riječke metropolije  
 16,40 Završna rasprava  
17,15    Mogućnost za zajedničku sv. misu 

Uvod u temu TPS-a

Prenošenje vjere je trajna i najvažnija zadaća Crkve koja u suvremenim okolnostima zahtijeva obnovljene pastoralno-katehetske iskorake. Iako su
u tu zadaću uključeni mnogi važni subjekti crkvenog djelovanja, ona u mnogome najviše ovisi o djelovanju najvažnijih odgojno-obrazovnih čimbenika: obitelji, župne zajednice i vjeronauka u školi. Zato smo temama djelovanja i mogućnostima obnove angažmana tih čimbenika danas posvetili ovogodišnji teološko-pastoralnom seminar za svećenike i redovnike Riječke metropolije. Dodatni važan motiv koji pridružujemo prije naznačenima svakako predstavlja visoka obljetnica 25 godina od uvođenja vjeronauka u školski sustav Republike Hrvatske. Stoga o ovim temama ovom prigodom želimo zajedno promišljati i razgovarati i s vjeroučiteljima iz naše metropolije.
Naše zajedničko promišljanje teme prenošenja vjere danas kao i svojevrsne rekapitulacije stanja nakon 25 godina vjeronaučnog djelovanja u školi
popraćeno je promišljanjima naših uglednih teološko-pastoralnih i katehetskih stručnjaka. Oni će nam pomoći u proučavanju brojnih tema povezanih s prenošenjem vjere kao što su pitanje stanja obitelji, župne kateheze i vjeronauka danas u pogledu ove važne zadaće, zatim novog profila župne zajednice, župne kateheze, očekivanja i stvarnosti vjeronauka u školi, rezultata određenih istraživanja o suradnji odgojnih čimbenika u prenošenju vjere i dr. Uvjereni smo da je raspon tema i mogućnosti sudjelovanja velik i da će svim sudionicima pružiti mogućnost za unaprjeđenje vlastitog znanja i obogaćenje iskustva s obzirom na zadaću u kojoj smo svi pozvani danomice uzimati važan udio. Ovaj važan skup na početku jedne nove pastoralne i školske godine u tome pogledu neka nam bude novi poticaj za rast u spoznajama, pastoralno-katehetskim vještinama i crkvenom zajedništvu.

Upute za sudionike TPS-a:

1.     TPS je pri Teologiji u Rijeci ograničen samo na jedan dan, i to samo za svećenike i redovnike. Zbog specifičnosti teme ove godine su pozvani i vjeroučitelji. TPS se potom nastavlja po biskupijama i na skupovima permanentnog obrazovanja svećenika, čiji su voditelji i moderatori generalni vikari te predstavnici Teologije i Bogoslovnog sjemeništa.
2.     Tema TPS-a sastavni je dio Pastoralnog plana i programa svih četiriju biskupija.
3.     Euharistijsko slavlje bit će u vanjskoj kapeli Bogoslovnog sjemeništa, a ručak u sjemenišnoj blagovaonici.
4.     Mole se sudionici da aktivno sudjeluju cijeli dan, s obzirom na to da program TPS-a čini jednu zaokruženu cjelinu.
5.     U vrijeme odmora mogu se nabaviti izdanja Teologije u Rijeci i njezinih nastavnika.
6.     Za euharistijsko slavlje sa sobom treba ponijeti albu i štolu.

Prijava:
Mole se svi koji kane sudjelovati na TPS-u neka se prijave svom biskupijskom ordinarijatu do 4. rujna, koji će Tajništvu Teologije dostaviti popis najkasnije do 11. rujna 2017. g. Povjerenstvo TPS-a:
dr. Božidar Mrakovčić, dr. Nikola Vranješ,
dr. Richard Pavlić, mr. Anton Peranić,
prof. Ksenija Rukavina Kovačević

 

Predstavljanje knjiga i retrospektiva pastoralno-katehetskog rada zlatomisnika mons. dr. Milana Šimunovića

U povodu 50. obljetnice svećeništva mons.dr. Milana Šimunovića u nedjelju 17. rujna 2017. u Nadbiskupskom domu u Rijeci s početkom u 18.00 sati upriličit će se predstavljanje dviju najnovijih knjiga, kao i retrospektiva bogatog pastoralno-katehetskog rada našega zlatomisnika na području mjesne i domovinske Crkve.

Program:
• Uvodna riječ riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića
• Doc. dr. Nikola Vranješ: Predstavljanje knjiga:
   - Milan Šimunović: „Prenošenje vjere u promijenjenim okolnostima suvremenog svijeta: Pomaci u stvaranju misionarskog lika Crkve u kršćanskim zajednicama“
    - Milan Šimunović – Ivica Pažin: „Promjene u katehetskom pastoralu župne zajednice: utopija ili stvarnost?“
• Mons. dr. Ivica Pažin: Važnost i značenje djela mons. dr. Milana Šimunovića u pastoralno-katehetskom poslanju Crkve

Program će glazbeno animirati zbor „Schola Cantorum Rijeka“.
Sve vas srdačno pozivamo i s radošću očekujemo!

 

  Vijesti - Sve