Sabor mladih 37. puta

Subota, 10. 12. 2011.

Vlč. Koretić je prezentirao bogate aktivnosti u pripremi za susret mladih u cilju da dominirajući „moderatori“ duha mlade ne usmjere u krivom smjeru. „Svjetlosti hodimo“ je geslo susreta koji želi mladima poručiti da je jedino Kristova svjetlost put izlaza u današnje vrijeme brojnih kontradiktornosti. Tome u prilog ide i simbol susreta, uljanica iz 4. stoljeća iz vremena sv. Kvirina pronađena u Kupi, čija stilizirana replika je dominirala za vrijeme sabora mladih. Svjetlost iz uljanice treba mladima ukazati na prave vrijednosti, zaključio je vlč. Koretić. Mons. Tomislav Rogić je ukazao na glavni cilj sabora kao i narednog nacionalnog susreta a to je bolje prepoznavanje u Kristu.

U nastavku sabora služena je sv. misa u župnoj crkvi BDM koju je predslavio pop Antun Luketić u suslavlju ogulinskog župnika i dekana mons. Tomislava Rogića, župnika Kompolja i Brloga don Anđelka Kaćunka, župnika Josipdola vlč. Petra Šporčića, župnog vikara iz Ogulina Šime Božića i bogoslova Josipa Šimatovića. Glazbom je misu animirao župni zbor mladih Gospin plašt pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Domagoja Šlata te gitarsku pratnju Lucije Božičević. Vlč. Luketić je podsjetio na sve velike događaje ove godine u svetištu Gospe od Čudesa koji su počeli vjeronaučnom olimpijadom u veljači a nastavljeni su misom na dan proglašenja blaženim pape Ivana Pavla II, preko proslave Velike Gospe, obilježavanja spomendana blaženika pape Ivana Pavla II te konačno ovim saborom mladih. Mladima je poručio da u Došašću žare jedni drugima svjetlošću uljanice a kao uzore im je poručio starozavjetnog proroka Iliju i BDM , najbolje u velikoj ponudi raznih ponuđača s raznih područja zabave i sporta. Na kraju se podsjetio i obljetnice smrti oca moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

U popodnevnom dijelu sabora mons. Šporčić je predstavio novi 17. broj glasila mladih Osvita koji prati prvih 10 godina organiziranog djelovanja mladih ove biskupije, 36 održanih sabora i 3 biskupijska susreta mladih. Na istu temu prezentaciju je priredila predsjednica Sabora Vesna Vuković u čemu je istaknula glavne rezultate saborovanja, mir, sreću i radost zajedništva mladih i poruku da Bog na njih misli. Podneseno je izvješće o Adventskoj akciji koja još traje i čiji će prihod ići Domu za žene žrtve nasilja u Lešću na Dobri. Dogovoren je naredni 38. sabor kao priprema za 4. biskupijski susret mladih a skazanje i molitvu su pripremili mladi iz Senja. Na kraju je održan koncert mladih bandova iz biskupije, Glasa ljubavi iz Ogulina, Gospinog plašta iz Oštarija, Ruaha iz Senja i Angelusa iz Gospića. 

  Vijesti - Sve