SV. MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA U GOSPIĆU

Petak, 1. 1. 2021.

SV. MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA U GOSPIĆU

U petak, 1. siječnja 2021. na blagdan Sv. Marije Bogorodice i na prvi dan nove 2021. svečano euharistijsko slavlje u gospićkoj katedrali predvodio je biskup gospićko-senjski Zdenko Križić, u zajedništvu sa župnikom i rektorom katedrale Mariom Vazgečem.  Posluživali su sjemeništarac Marko i ministranti. Pjevao je katedralni zbor.

Biskup Križić održao je sljedeću propovijed:

„Svršetak jedne građanske godine i početak druge vrijeme je zbrajanja računa. Uskoro ćemo na mnogim trgovinama i radnjama vidjeti natpis: „Zatvoreno – inventura“. Analizira se poslovanje u protekloj godini i rade kalkulacije kako boljom učiniti novu 2021. godinu.

Mi vjernici slično činimo na duhovnom planu, ali ima i razlika. Nameće nam se nužno analiza minule godine, ali ako te analize nismo činili češće, tijekom cijele godine, sada ćemo na kraju godine teško učiniti kvalitetnu analizu.

Dopustimo li da nam život ide naprijed snagom inercije, bez posebnog vrjednovanja tog hoda te ne znamo točno ni gdje smo, ni kamo idemo, život nam završi u površnosti i siromaštvu smisla. Završetak jedne godine zahtijeva potpuniji ispit savjesti, određenu provjeru sadržaja iz prošle godine, da u ovoj novoj godini ne doživimo neka negativna i bolna iskustva iz prethodne.

Nova godina nije osjećaj da se okrenula samo jedna stranica tanke knjige našeg života, nego poziv na provjeru jesu li možda, sve stranice te knjige bile iste. To je onda znak da treba promijeniti knjigu, tj. život. U ovo vrijeme govorimo i čujemo utješne i ohrabrujuće riječi kao što su: „Nadam se da će Nova godina biti bolja od prošle“. Ako pod tim mislimo da ćemo biti pošteđeni određenih prirodnih katastrofa, to nije dovoljno željeti, nego za to treba puno moliti. I to treba činiti svaki vjernik jer molitva ima silnu moć u sprječavanju zala. Međutim, ako mislimo na neke osobne uspjehe i postignuća, onda ne smijemo zaboraviti kako se nije godina ponašala nevaljalo i naopako, nego smo to bili mi. Stoga, umjesto da čestitamo i poželimo ljudima bolju i sretniju novu 2021. godinu, poželimo novoj godini bolje i sretnije ljude.

Jedni drugima često postavljamo i pitanje: „Jesi li čekao Novu godinu?“ Možemo je čekati ili ne čekati, biti budni ili spavati, ali ona će doći. Tu se ništa ne mijenja. Nova godina, zapravo čeka nas. Bog nam je poklanja u nadi da će stvarno biti „nova“, da će i naš život postati „nov“,  bolji.

Neki u Novu godinu ulaze s osjećajem kako im je Stara ostala dužna. Često čujemo ili u čestitkama čitamo: „Želio bih da mi, ili da ti, Nova godina donese ...“. Što to može donijeti Nova godina? Može nam donijeti samo ono što mi u nju uložimo, što njoj dademo. Potrebno je najprije, uložiti da bismo mogli nešto očekivati. Mnogi znaju osuđivati godinu da im nije ispunila očekivanja, a pravo je pitanje, jesu li oni, odnosno mi, ispunili očekivanja. Ako ništa ne sijemo, onda ne možemo očekivati dobru žetvu!

Moramo se pitati: jesmo li respektirali zakonitosti života, trudili se živjeti sa svim njegovim vrijednostima? Životu najčešće dugujemo mi sami kad ne živimo kako treba, onda se to vraća. Za to nije kriva godina kao takva, nego mi.

Jedan mladić, koji je došao u samostan sa željom da postane redovnik, u razgovoru s duhovnim učiteljem reče: „Oče, ja nisam zadovoljan s ovim životom kakav je u samostanu“. Onda mu duhovni otac odgovori: „Sinko razmisli dobro: možda, život nije zadovoljan s tobom“. Kako je korisno razmišljati i o tome, je li život zadovoljan s nama.

S novom godinom Bog nam iznova nudi novi talent da bi ga radom oplodili. Nikada ne možemo znati je li, možda, ova godina nekome od nas jedanaesti sat koji moramo iskoristiti? Možda je ovo upravo trenutak kada nas Gospodar poziva da uđemo u vinograd vlastite nutrine i tu nešto poduzmemo? Dok život prolazi, pitajmo se ozbiljno: u što taj život trošimo? Koje su to vrijednosti u koje ulažemo svoje snage i svoje srce? Imaju li smisla mnoge naše napetosti, trzavice, sukobi, svađe, neizmirenosti kojih imamo u životu? Koja korist od svega ovoga? To nisu vrijednosti koje život obogaćuju, nego prazne. Zbog mnogih sukoba i napetosti koje živimo i od kojih nemamo nikakve koristi, jednom, kad ćemo gledati kasetu snimke našeg života, sigurno ćemo se crvenjeti. Vrijednost života je u njegovom uzdarju, tj. koliko smo život – koji smo dobili kao dar – pretvorili u dar, odnosno u uzdarje. Život se čuva i ispunjava darivanjem, a ne izbjegavanjem napora i žrtava. Tko na ovaj način želi čuvati svoj život, sigurno će ga izgubiti, kako veli Isus.

Mi si za Novu godinu izmjenjujemo čestitke, želimo je blagoslovljenu i sebi i drugima, ali nam se odmah nameće i pitanje: koliko mi u životu blagoslivljamo?  Čuli smo u prvom čitanju da smo na to pozvani. Bog poziva i poučava ljude kako blagoslivljati svoje bližnje i cijeli narod. Blagoslivljanje nije samo čin svećenika. To je poziv i svakog kršćanina, napose roditelja. Koliko roditelji zazivaju blagoslov na svoju djecu od najranije dobi? Bilo bi lijepo da roditelji prije spavanja zazovu na djecu Božji blagoslov! Isto tako kad djeca polaze u školu ili na put! Zaista je lijepo kad cijela obitelj zazove Božji blagoslov nad jelo koje će blagovati! To je zahvalnost Bogu za kruh koji nije samo plod naših ruku, nego i Božji dar, što se ne smije zaboraviti.

Apostol Petar opominje kršćane: „Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani da baštinite blagoslov!“ (1Pt 3,9).  A Pavao piše u poslanici Rimljanima: „Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite!“ (12,14).

Kao kršćani ne smijemo dozvoliti da nam na ustima bude više prokletstva nego blagoslova, više predavanja drugih đavlu nego li Bogu. Često puta se to proklinjanje ili predavanje đavlu pretvori u naviku, pa onda spontano bude usmjereno i prema vlastitoj djeci i ukućanima. Osobe čineći to uglavnom, ne misle ono što govore, ali opet proklinjati ili predavati đavlu nikada nije bezazleno.

Budimo nositelji Božjeg blagoslova i oni koji ga zazivaju na sve druge. Zazivajući Božji blagoslov na druge, taj blagoslov sve više ispunjava i naše srce, naš život i naše djelovanje. U tom smislu

NEKA SVIMA VAMA, VAŠIM OBITELJIMA I SVIMA S KOJIMA STE POVEZANI BUDE SRETNA I BOŽJIM BLAGOSLOVOM ISPUNJENA CIJELA OVA GODINA. AMEN.“

Na kraju sv. mise župnik Vazgeč čestitao je Novu 2021. svojim župljanima te još jednom biskup Zdenko Križić i zazvao na sve i na cijelu godinu Božji blagoslov!

 

                                                                                          

s. Robertina Medven

Galerija fotografija

SV. MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA U GOSPIĆU
SV. MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA U GOSPIĆU
SV. MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA U GOSPIĆU
SV. MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA U GOSPIĆU
SV. MARIJA BOGORODICA – NOVA GODINA U GOSPIĆU
 
  Vijesti - Sve