Upute hodočasnicima za Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Četvrtak, 10. 9. 2020.

Upute hodočasnicima za Dan hrvatskih mučenika na Udbini

Poštovani hodočasnici!

Uz proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini preporučujemo organizatorima hodočašća i hodočasnicima neke korisne upute.

 

1. Datum i vrijeme proslave

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavimo 12. rujna.                                  

U 8.45 sati, ispred crkve sv. Marka Groba u Krbavskom polju, počinje križni put.  Svetu misu na Trgu ispred CHM u 10.30 sati predvodi mons. Ivica Petanjak, krčki biskup.

Izravni prijenos euharistijskog slavlja moguće je pratiti preko Hrvatske televizije i Prvog programa Hrvatskog radija.

18 sati – sveta misa u Crkvi hrvatskih mučenika.

2. Trodnevna duhovna priprava

09. rujna – 18.30 sati – sveta misa

10. rujna – 11 sati – 5. hodočašće Hrvatske kopnene vojske. Misu predvodi mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij

                 – 18.30 sati – sveta misa  (9. obljetnica posvete oltara)

11. rujna – 17.00 sati – crkva sv. Marka Groba - blagoslov novopostavljenih križeva na križnom putu

                  – 18.30 sati – svetu misu predvodi mons. Mile Bogović, biskup u miru

3. Savjeti epidemiološke službe

Liturgijsko slavlje odvija se na otvorenom, na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika.

Poštujući preporučeni razmak, sjedeća i stojeća mjesta na Trgu bit će označena.

Obvezno je nošenje maske.

Prilikom ulaska na prostor liturgijskog slavlja volonteri će vas zatražiti ime, prezime i broj mobitela.

Izostavit ćemo pružanje znaka mira u slavlju euharistije uobičajenom gestom.

Podjela svete pričesti je isključivo na ruku.  

Priliku za svetu ispovijed hodočasnici imaju u prostoru ispod crkve, u vanjskom dijelu ispred dnevne kapele BDM Kraljice mučenika. Svećenici će nositi maske i biti odvojeni prozirnom pregradom.

Crkva je dovoljno velika, mjesta za sjedenje su označena.  

Hodočasnike podsjećamo da i nakon završetka liturgijskog slavlja drže distancu, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

 

4. Parkiranje. Autobusi, kao i osobni automobili s hodočasnicima, parkiraju se na Krbavskom polju, kraj crkve sv. Marka Groba, na prostoru koji će biti označen.

Biskupi, osobe iz civilne i vojne vlasti, imaju parkiralište nasuprot Doma za starije i nemoćne osobe na Udbini. Svećenici, redovnici, redovnice, novinari, snimatelji, pjevači, imaju parkiralište na Udbini, na nogometnom igralištu u pravcu Osnovne škole «Kralj Tomislav». Invalidi imaju parkiralište na prostoru ispred osnovne škole.

Svi autobusi koji će doći nakon 9,30 sati neka prevezu svoje hodočasnike do blizine mjesta slavlja, kod ulaza na Udbinu, s pravca Plitvica ili Gračaca, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se vrate na mjesto parkiranja na Krbavskom polju. Isto tako može se dogovoriti s vozačem za povratak natrag.

Hodočasnike koji nisu u mogućnosti sudjelovati u pobožnosti križnog puta,  (starije, invalide i dr.) neka vozači autobusa dovezu do ulaza na Udbinu, (kod natpisa Hrvatska Udbina) te se parkiraju na Krbavskom polju.

 

5. Voditelji hodočasnika koji dolaze autobusima, neka prijave broj hodočasnika organizacijskom Odboru - Crkvi hrvatskih mučenika na tel. 053/778-610 ili na fax. 053/778-610, ili najbolje na e-mail: chm@chm-udbina.com.hr kako bi ih pozdravili na misnom slavlju. Kod odabira putnih pravaca iz Splita, Rijeke ili Zagreba preporučujemo autocestu i izlaz Gornja Ploča, Udbina.

6. Okrjepa. Poštujući epidemiološke mjere okrjepa je moguća samo u lokalnim restoranima i kafićima. Preporučujemo, hranu i piće ponesite sa sobom.

 

Dragi hodočasnici!

Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika svim hodočasnicima izriče srdačnu dobrodošlicu i sve vas stavljamo pod sveti zagovor Marije, kraljice mučenika.

 

Odbor za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini

  Vijesti - Sve