Biskup Bogović na božićnom primanju kod karlovačkog župana Jelića

Utorak, 17. 12. 2019.

Biskup Bogović na božićnom primanju kod karlovačkog župana Jelića

U utorak 17. prosinca održano je tradicionalno božićno-novogodišnje primanje karlovačkog župana Damira Jelića i njegovih suradnika za predstavnike Katoličke crkve s prostora Karlovačke županije koja pokriva tri (nad)biskupije, Zagrebačku, Gospićko-senjsku, i Sisačku. Primanju je nazočio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović kao i većina dekana s prostora županije. Visoke crkvene dostojnike pozdravio je karlovački župan Damir Jelić a čestitkama su se pridružio biskupi Bogović i Šaško.  

Pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško prenoseći pozdrave kardinala Bozanića  je poručio da Advent ima dvije dimenzije, onu vječnu kao i onu vezanu za rođenje spasitelja. Božić je otajstvo radosti te sa zahvalnošću gledamo što nam je Bog podario. Biskup je županu Jeliću poklonio dvije spomen monografije o 70 rođendanu i 30 godina biskupstva kardinala Bozanića te 350 godina zagrebačkog KBF-a, kao jedne od triju sastavnica zagrebačkog sveučilišta. Isto tako je poklonio i monografiju o 2. Sinodi zagrebačke nadbiskupije u kojoj je zabilježeno ono što se osluškivalo kod vjernika. Biskup Šaško je na koncu podsjetio na predstojeći veliki događaj u Zagrebu a to je “nacionalni susret katoličke mladeži u Zagrebu od 9. do 10. svibnja“ naredne godine čije će geslo biti „Što god vam rekne, učinite“.

Biskup Bogović je prenio pozdrave biskupa Zdenka Križića te izrazio zadovoljstvo dolaskom u sredinu u koju mu je uvijek drago doći. Istaknuo je da se trebamo zagledati u jaslice kakve su bile da bi shvatili prave omjere u svijetu. Isus je zauzimao spasonosne pozicije i zauzeo je najnižu stepenicu s koje je najviše učinio, iako je završio na križu. U srednjem vijeku mnogi su se uzdigli, no sv. Franjo je obnovio Crkvu pogledom na jaslice s ciljem da bude manji brat. Mi kršćani trebamo spašavati Advent jer je ovo danas postalo komercijalizirano, bez duše. Svjedočimo svojim životom duhovne vrijednosti, zaključio je biskup Bogović. Pokupsko-vukomerički dekan mons. Franjo Ćuk pozdravio je župana u ime sisačkog biskupa Vlade Košića te istaknuo potrebu propovijedanja nade nasuprot dominirajućim tamnim bojama beznađa.

 Karlovački župan Damir Jelić zahvalio je Crkvi na svemu što čini za narod, jer bez njenog doprinosa rad državnih tijela bi bio besmislen. U javnim službama je potrebna duhovna dimenzija koja daje smisao našem radu. Logika zahvale  je i logika euharistije ali spas može biti i u materijalnom smislu, te zato županija provodi projekt 407 za 047 pri čemu nije cilj projekt, već je to čovjek.

Primanju su nazočili karlovački dekan Dražen Karačić, dugoreško-mrežnički  Milan Pavlek, ozaljsko-lipnički Josip Jakovčić, slunjski mons. Mile Pecić te pokupsko-vukomerički dekan mons. Franjo Ćuk.  Uz župana Jelića primanju su nazočili zamjenice župana Vesna Hajsan Dolinar i Martina Furdek Hajdin, zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Mirko Martinović, predsjednik županijske skupštine Ivan Vučić, županijska pročelnica za prosvjetu Marija Medić te voditelj odsjeka za odnose s javnošću Bernardo Pahor.

                                  

 Zvonko Ranogajec

Galerija fotografija

Biskup Bogović na božićnom primanju kod karlovačkog župana Jelića
Biskup Bogović na božićnom primanju kod karlovačkog župana Jelića
Biskup Bogović na božićnom primanju kod karlovačkog župana Jelića
 
  Vijesti - Sve