Biskup Križić na nedjelju Caritasa na prijemu s potrebitima

Nedelja, 17. 12. 2017.

Biskup Križić je u propovijedi progovorio o profilima onih koji najbolje svjedoče Isusa Krista. Isusov svjedok ne može biti netko tko zna nešto malo o Isusu, nego onaj tko je Isusa čuo, vidio, dodirnuo, tko se suobličio slici Isusovoj. Ivan Krstitelj je baš takav. On je bio toliko sličan Isusu da ga je sam Isus nazvao najvećim od svih rođenih od žene. Isusov svjedok može biti samo onaj čiji je život prožet iskustvom Boga i čija prisutnost može u drugima izazvati nostalgiju Boga, želju za Bogom. Reći će jedan novinar, koji nije bio vjernik, da mu je u susretu sa majkom Terezom iz Kalkute dolazila silna želja za Bogom. Autentični Isusovi svjedoci svojim životom baš to izazivaju kod drugih. Nažalost, mnogi umjesto da dadu svjedočanstvo Svijetlu istinitom, sve čine da bi oni sjali i bljeskali. Isus ne treba takvih svjedoka, nego svjedoka koji znaju gasiti sebe, koji znaju staviti sebe u drugi plan, da dođe do izražaja Svijetlo istinito, Isus Krist. Ivan Krstitelj je bio baš takav. On nema problema poniziti se do te mjere da će reći da on nije dostojan Isusu odriješiti remenje na obući, da nije dostojan učini ni ono što čine sluge ili robovi svome gospodaru. Kako mnogi danas pate od toga da budu važni, da imaju moć i ugled, traže stalno neke titule i priznanja, a malo ih zanima koliko u sebi imaju vrijednosti. Čovjek je vrijedan onoliko koliko vrijednosti nosi u sebi, a ne prema nekim drugim kriterijima.
Sveti Franjo Saleški će mnoge ismijavati baš zbog toga. On piše kako mnogi uzjaše na dobrog konja i onda misle da im se svi dive, a nisu svjesni da konj zaslužuje divljenje a ne on. Neki za šešir zadjenu paunovo pero pa pomisle da sad tako lijepi da ih se drugi ne mogu nagledati, a nisu svjesni da ljepota ne pripada njima nego paunu. Ima doduše i onih koji stalno trpe od kompleksa manje vrijednosti jer ne nalaze dovoljno vrijednosti u sebi, pa onda još više gube sve ono lijepo što imaju. Ivan Krstitelj se ne stidi reći da je on ništa, da je siromah, da nije dostojan odriješiti remenje na obući. On je bogat vrijednostima koje nosi u sebi i tu je najveće ljudsko dostojanstvo. U Božjim očima on je najveći rođen od žene.
Biskup je u nastavku progovorio i o potrebi solidarnosti i davanja u nedjelji Caritasa: „Danas je nedjelja Caritasa, nedjelja u kojoj pokazujemo posebniju solidarnost sa našom braćom i sestrama koji oskudijevaju materijalnim dobrima. Oni zato što su siromašni nisu manje vrijedni, i ne treba ih biti stid reći da su siromašni. Često puta siromasi imaju mnogo drugih duhovnih vrijednosti s kojima nas mogu obogatiti: poniznost, skromnost, poštenje, dobrota, strpljivost, umjetnost znati živjeti sa malo, a ne izgubiti radost i vedrinu.
Zato papa Franjo govori puno o tome kako ne pomažemo samo mi siromašne, nego i siromašni još više pomažu nas, u mnogo čemu što se novcem ne može kupiti. Svaki naš i najmanji dar potrebitima nije naš gubitak nego dobitak. Isus jamči da niti čaša vode pružena nekome neće ostati ne nagrađena, i to višestruko. Darivanje potrebitih je najbolji način da pripravimo put Gospodinu do našeg srca i do našeg doma. Tako će nam i Božić biti poseban.“

Nakon mise u caritasovoj dvorani u Gospiću, biskup Zdenko Križić održao je kratko primanje za predstavnike šest obitelji s prostora Gospićko-senjske biskupije koje je Caritas ove godine odabrao kao najpotrebitije, te im je uz čestitiku uručena i novčana pomoć koju će dobiti i ostale četiri obitelji koje su bile spriječene da se odazovu.
Okupljene vjernike uz biskupa pozdravio je i ravnatelj Caritasa Gospićko-senjske biskupije preč. Luka Blažević kao i voditeljica caritasova ureda Katica Matanić, župnik Gospića Mario Vazgeč te tajnik i kancelar biskupije Mišel Grgurić. Biskup je prije uručivanja caritasovih čestitki i novčanih priloga poručio obiteljima:

„Radosni smo da Vam možemo pomoći i podijeliti s vama radost nastupajućeg Božića. To nije milost, već obveza, jer kršćanski je dijeliti. Ne doživljavajte se da prosite, već dobivate ono na što imate pravo. Pomažemo vam uz želju da vas Bog pohodi te da s novim snagama nađete Božji mir. Dijelimo ovdje da budemo bliži te zahvalimo Caritasu koji radi radostan posao“ - zaključio je biskup.

gs biskup i potrebite obitelji

nedjelja caritasa2

  Vijesti - Sve