Susret povjerenika za obitelj

Subota, 16. 12. 2017.

Nadolazeće pastoralne godine održat će se treći nacionalni susret obitelji u Solinu 15.-16. rujna. Prvi nacionalni susret obitelji obilježen je pohodom pape Benedikta XVI. 2011. godine. Drugi je bio na Trsatu 2015. godine.
Obzirom na praktične smjernice Povjerenik je naglasio važnost održavanja predbračnih tečaja. Sve se više otkriva potreba da se ovi tečajevi održavaju kroz više dana. Dekani su zaduženi za organiziranje ovakvih programa. U sklopu tih tečaja bilo bi dobro ukalkulirati da jednu večer polaznici tečaja prisustvuju na svetoj misi. To je ujedno i svojevrsno svjedočanstvo ostalima.

Gospićko-senjska biskupija ove godine nastoji pastoral fokusirati na obitelj, jer smo proglasili Godinu obitelji. Iako svake godine nastojimo oko obiteljskog pastorala ove godine bismo više na tome radili. Obzirom na materijale koje imamo od HBK ureda za život i obitelj, prošle godine je naglasak bio na Izazovu očinstva, a ove godine se obrađuje tema Izazov majčinstva. Na tome ćemo raditi ove godine, prije svega na biskupijskoj razini a onda i na dekanatskoj i župskoj. O tome će povjerenik mons. Šporčić ukratko reći na svećeničkom predbožićnom susretu u Gospiću 18. prosinca. Taj dan će predavači biti supružnici dr. Petar Krešimir Hodžić i mr. Rafaela Mređen Hodžić.

O tome da je obitelj danas ugrožena sa svih strana, više je nego vidljivo. Često se i papa Franjo u svojim govorima osvrće na obitelj u današnjem svijetu. Biskupska Sinoda u Rimu je svoj rad izrazito posvetila pastoralu obitelji. Tom prigodom je izašao i dokument Relatio finalis – Zaključno izvješće Biskupske sinode, Poziv i poslanje obitelji u suvremenom svijetu. Mons. Šporčić potiče da bi bilo vrlo prikladno ove godine na staru godinu kada je blagdan Svete Obitelji da svećenici po svojim župama potaknu supružnike da obnove svoja ženidbena obećanja. Svakako je to prigoda na taj blagdan, ali svećenici mogu procijeniti po svojim župama kada je njima najprikladnije za takvo što. Također je spomenuo da je iduće godine svjetski susret obitelji u Dublinu, i da su naši biskupi objavili Poruku o školskom obrazovanju, obitelji i o "Istanbulskoj konvenciji" po naslovom Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji.

  Vijesti - Sve