Svečano otvorena vrata milosrđa u Senju

Nedelja, 20. 12. 2015.

Na početku svoje propovijedi Biskup je kazao, danas smo zajedno došli u katedralu na svetu misu i započeli Svetu godinu koju je proglasio i otvorio papa Franjo, a koja će završiti na blagdan Krista Kralja iduće godine. Idući od Arta do katedrale vodila nas je pjesma Mariji ( Evanđeoski Marijin hvalospjev "Veliča"), koja veliča Gospodina i klikće duh njezin u Bogu, jer je posvećena dušom i duhom Ocu i Sinu. Marija hvalospjevom "Veliča" Boga cijelim svojim bićem, poučava na davanje hvale i zahvalnosti u svemu, gdje je Božja prisutnost. Bog je milosrdan i vjeran, a Božja snaga i događaj spasenja očituje se kroz Kristov dolazak kao oslobođenje i nada, sve to pjeva Marija u svojoj duši. U ovo naše vrijeme Marijin hvalospjev pokazuje put i daje rast u vjeri, nadi i ljubavi, da shvatimo što je Božja riječ u našem životu koja potiče na međusobnu milosrdnu ljubav poput očeve i majčine koja je vrhunac ljubavi.

Biskup se osvrnuo i na senjsku povijest i milosrdno lice grada Senja za one koji su tijekom povijesti dolazili kroz vrata grada s kopnene ili morske strane, grad Senj im je pokazao svoje milosrdno lice kako za one koji su dolazili s Vratnika na trg Cilnicu - cilj putovanja, na kojem se nalazila crkva Sv. Duha, uz koju se u dokumentima spominje tipična institucija srednjovjekovnih gradova dom za starce i gradsko sirotište (gostinjac, hospicij) te prenoćište i sklonište za putnike i hodočasnike, milosrdno lice Senja dočekalo ih je poput oca, i tu u katedrali imamo renesansni reljef Sv. Trojstva iz negdašnje crkve Sv. Duha sliku prijestolja Oca i Sina, u Očevom krilu se nalazi Sin kojeg je zaštitnički obujmio to je slika i simbol Očeve ljubavi i milosti, na prijestolju je i najstarija varijanta hrvatskog državnog grba.

Za one koji su dolazili s morske strane uz vrata grada dočekala ih crkva Sv. Nikole i bratovština Svete krunice koja promiče djela dobrote, ljubavi i milosti prema bližnjemu i to je milosrdno lice grada Senja. Iz crkve Sv. Nikole ovdje u katedrali imamo oltar Gospe Žalosne i njezino milosrdno lice na kojem se vidi sva dramatika Marijine žalosti, bola, očaja i tuge nad izmučenim i umrlim Sinom. Nastavljajući propovijed kazao je kako je Božje milosrđe u središtu Svete godine, zapitajmo se hoćemo li u ovoj Godini milosrđa živjeti međusobnu milosrdnu ljubav i biti milosrdniji u svjetlu Božjih riječi „Budite milosrdni kao što je Otac milosrdan“. U životu se ne postižu velike stvari na preskok nego polaganim rastom, na putu ne možemo preskočiti došašće i odmah pjevati Kyrie eleison i doživjeti radost Uskrsa ako nismo prošli kroz korizmu. Ova godina otvara nam Svetu godinu milosrđa da kroz nju porastemo u krepostima koje nam Bog daje, završimo s pitanjem, hoću li ja nakon putovanja do blagdana Krista Kralja iduće godine biti milosrdniji?

Na početaku izvanredne Jubilejske svete godine, Godine milosrđa za Gospićko-senjsku biskupiju Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović otvorio je Sveta vrata u katedralnoj crkvi u Gospiću na treću nedjelju Došašća 13. 12. 2015. godine. Nakon Gospića uslijedilo je otvaranje Svetih vrata u Godini milosrđa i u drugim crkvama - sjedištima dekanata u Biskupiji (Senj, 20. prosinca, Slunj i Ogulin, 26. prosinca, Otočac 27. prosinca, i Udbina 31. prosinca), vjernici će prilikom prolaska kroz otvorena Sveta vrata milosrđa dobiti jubilejske oproste.

KLIK NA FOTOGRAFIJU ISPOD ZA PREGLED WEB_GALERIJE

senj milosrde

  Vijesti - Sve