Završetak akademske godine na Teologiji u Rijeci

Petak, 7. 6. 2019.

Završetak akademske godine na Teologiji u Rijeci

Teologija u Rijeci, područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, 7. lipnja svečano je obilježila završetak akademske godine. Misu zahvalnicu u kapeli bogoslovnog sjemeništa predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a suslavili su porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša, gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić te biskup u miru mons. dr. Mile Bogović koji je i propovijedao. Nakon misnog slavlja na kojemu su sudjelovali profesori i bogoslovi, u sjemeništu je održana redovita sjednica Stručnog kolegija. „Danas smo ovdje kako bi Bogu zahvalili za sve darove koje smo po ovoj ustanovi primili“, rekao je na početku mise nadbiskup Devčić te podsjetio da bogoslovno sjemenište Ivan Pavao II. i Teologiju u Rijeci pohađaju bogoslovi iz 4 nad/biskupije Riječke metropolije te iz Zadarske nadbiskupije.

Na misi je propovijedao dr. Mile Bogović, dugogodišnji profesor povijesti, o svojoj omiljenoj temi, spašavanje povijesti. To je naime i naslov zbornika o znanstvenom, svećeničkom i biskupskom djelu mons. Bogovića koji je nedavno objavljen o njegovoj 80. godini života. Istaknuo je kako i sveto pismo i kršćanska predaja uče o tome koliko je povijest važna te upozoravaju i da su moguće razne zlouporabe tumačenja povijesti, njezino prešućivanje, brisanje, relativiziranje pa čak podmetanje lažne povijesti. „Isusu su podmetnuli drugu povijest i osudili ga. To se odgodilo i apostolima i mnogima kasnije, kao npr. blaženom Alojziju Stepincu.“ Upozorio je i na trend relativizacije te istaknuo kako je potrebno imati i čuvati jasnu ljestvicu vrednota.

Na kraju mise biskupu je zahvalio rektor bogoslovije dr. Mario Tomljanović. „Hvala oče biskupe što nas učite što je povijest i što sadašnjost te kako ići prema budućnosti.“

 

Riječka nadbiskupija

Galerija fotografija

Završetak akademske godine na Teologiji u Rijeci
 
  Vijesti - Sve