Poruka gospićko-senjskoga biskupa Mile Bogovića za Božić 2015.:  Milosrdni Bog nas uči milosrđu

Objavljeno: 14. 12. 2015

Bog je svoju ljubav prema čovjeku naviještao i svjedočio i u Starom zavjetu. Utjelovljenjem i rođenjem Isusa Krista on je svoje milosrđe učinio vidljivim. Ono će se najjače očitovati Kristovom smrću na križu i njegovim uskrsnućem kada se na savršen način očitovala vjernost Očeva svojoj ljubavi prema čovjeku, kako bi rekao Ivan Pavao II. No, svaka etapa Kristova života otkrivala je i otkriva tu Božju naklonost i milosrđe prema čovjeku. Svoje milosrđe Bog otkriva utjelovljenjem i rođenjem Isusovim u Betlehemu, prikazanjem u Hramu, pohodom Triju Kraljeva, bijegom u Egipat, otajstvima koje ćemo slaviti posebno ovih božićnih blagdana.

Božje milosrđe očitovalo se dakle jasno već u božićnom otajstvu, jer čovjek nije dočekao utjelovljenoga Božjega Sina spreman i da mu na doličan način uzvrati ljubav. Isus se rodio kao siromah u štali. Nije imao osnovne sigurnosti već od početka, jer je njegov državni poglavar tražio načina kako da ga ubije. Marija i Josip morali su s novorođenčetom bježati u stranu zemlju u Egipat. I takvom čovjeku Bog ostaje vjeran u svojoj ljubavi! Ljudski gledajući Bog je mogao tražiti načina kako da se ljudima osveti i da ih osudi. Ali on je i dalje bio vjeran u svojoj ljubavi prema čovjeku i išao putem njegova spasenja. On nije čekao da se čovjek prethodno popravi, da zasluži njegovu ljubav, on ga je ljubio unatoč tome što čovjek svojim djelima nije zaslužio takav odnos.

Već na početku ove Godine milosrđa Bog, milosrdni Otac, po otajstvu ljudskog rođenja svoga Sina poziva nas da mijenjamo svoj način hoda prema ljudima, da k čovjeku idemo sa srcem koji traži načina kako ga spasiti, a ne sa željom da ga osudimo. Taj spasenjski hod nije usmjeren samo k onima koji se na jednaki način odnose prema nama, nego i prema grješnicima, prema onima koji nemaju milosrdno srce prema nama. Odazovimo se Kristovom pozivu: „Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš nebeski!“ (Lk 6,36).

Tražeći jasne putokaze za hod prema čovjeku u duhu milosrđa, molit ćemo Boga za milost i snagu da možemo vršiti duhovna i tjelesna djela milosrđa. Zato neka ponavljanje tih djela milosrđa prati iskreno nastojanje da nam ona budu smjernice za hod u našem svagdanjem životu.

Božićni blagdani imaju u sebi neko otajstveno svjetlo koje nam osvjetljuje te putove dobrote i ljubavi prema drugim ljudima. Krenimo tim putovima odvažno i nastavimo u Godini koja je pred nama. Neka ti koraci budu usmjereni u prvom redu prema slabima i nemoćnima, zaboravljenima i ugroženima, beskućnicima i prognanicima, potrebnima snage i naše suradnje, jer se u takvim prilikama milosrđe najbolje prepoznaje i ostvaruje. Ne gledajmo koliko su oni zaslužili i kolika je naša obveza prema njima! Budimo milosrdni „kao Otac“ koji je svoga Sina predao za nas, ne zato jer smo to zaslužili, nego jer je milosrdan.

Čestit Božić i blagoslovljenu Novu 2016. godinu želi vam biskup

Mile Bogović
Božić, 2015.

Možete poslušati zvučni zapis Božićne poruke.

  Propovijedi i poslanice - Sve