Oživjelo ramljansko kolo

Petak, 29. 9. 2017.

Svaka svečanost uključuje i dobru pjesmu, koja je u ovoj prigodi posebno oduševljeno i sa srcem odjeknula predvođena vokalno-instrumentalnim sastavom „Trinitas“ iz Otočca i autoricom ovih redaka, rođenom Ramljankom, koja je posebno za ovu svečanost s radošću došla iz Zagreba. Novu pjesmu sv. Mihovilu, zaštitniku župe i sela, jednostavni pučki napjev sav narod je brzo i rado prihvatio, kao i ostale ponuđene liturgijske pjesme koje su iz punih srdaca odjekivale skromnim ramljanskim hramom stvarajući tako posebni blagdanski ugođaj.

Na kraju svete mise nakon blagoslova u ime svih župljana uputila sam dobrodošlicu novom župniku i potakla župljane da velečasnog Andriju prihvate i pomognu mu kako bi njihovo nedjeljno okupljanje na svetoj misi bilo na duhovni rast cijele župske zajednice što su župljani burnim pljeskanjem i potvrdili. Dao Bog da tako i bude!

Svečanost se nastavila zajedničkim druženjem kod velike šternje ispod crkve gdje su se svi počastili domaćim delicijama koje su priredile marljive i dosjetljive župljanke. Naravno da je posebno zaorila lička pjesma uz ličko kolo koje se, kako čujemo, nije okrenulo već 40 godina. (svjedočila sam kako sam se od seoskog ličkog kola opraštala prije odlaska u samostan upravo na blagdan sv. Mihovila prije 56 godina te sam i sada rado ušla u kolo i zajedno sa svima zdušno zapivala).

Završit ću ovo svoje skromno izlaganje psalmom 133 koji je u Bibliji u knjizi Psalama označen posebnim naslovom: Bratska sloga, za koju ću posebno moliti Gospodina da se ostvari u svim našim župama, dekanatima kao i u biskupiji dragoj nam cijeloj. Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti... Ondje Gospodin daje svoj blagoslov i život dovijeka. (Ps 133)

s. Cecilija Pleša

  Vijesti - Sve