Sv. Mihovil proslavljen u Tržiću i Kamenici

Subota, 30. 9. 2017.

U liku sv. Mihaela mi slavimo Božju snagu i odajemo slavu Bogu, istaknuo je propovjednik. Zahvaljujući snazi vjere u trojednog Boga i ova župa koja je u svojoj novijoj povijesti imala puno velikih petaka, ipak je uspjela opstati. Današnji blagdan prilika je da se zapitamo tko je za nas Bog? Pogotovo u svjetlu novog svjetskog poretka koji je zadivljen svjetlom Lucifera, a istina često izmiče pred laži. Ovaj nas blagdan stavlja pred izbor, tko je za nas Bog, ima li ih više i stavljamo li ispred njega vlastitu karijeru? Srušimo u sebi sva lažna obećanja i služimo jednom Bogu u čemu nam pomaže sv. Mihael u trostrukoj ulozi branitelja, molitelja i pratitelja, da budemo po Bogu, a ne kao Bog, zaključio je propovjednik.
Predvoditelj slavlja prenio je pozdrave mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića koji je trebao predvoditi ovaj blagdan i na kraju je poručio mještanima da ne napuštaju svoj kraj. Gostu su domaći vjernici uručili poklon, proizvode domaćeg kraja. Nakon mise održano je druženje vjernika i narodno veselje.

Proslavi sv. Mihaela u Kamenici prethodila je molitva u Tržiću kod ostataka nekadašnje velike župne crkve sv. Mihovila koja od vremena 2. svjetskog rata dominira napuštenim krajolikom svojim srušenim zidovima koji prkose vremenu. Nakon 2. svjetskog rata tadašnji „ pobjednici“ prognali su domicilno stanovništvo tako da je nekadašnja župa s više stotina domaćinstava ostala skoro sasvim prazna.

Molitvu za sve poginule predvodio je župnik Tounja i Tržić-Kamenice fra Ante Bekavac u suslavlju župnika Oštarija i Cerovnika popa Ante Luketića i generalnog vikara Mostarsko-duvanjske biskupije don Željka Majića. Prije molitve i odrješenja svijeće i vijence položili su predsjednik općinskog vijeća Tounja Nikola Fumić i predsjednik OO HDZ-a Nikola Brletić. U nastavku su brojni potomci prognanih Tržićana obišli grobove svojih najmilijih na kojima dominiraju prezimena Fumić, Miletić, Tutek, Krikšić, Dujmešić, Cazin, Mravunac, Požega, Klarić i Ožanić.

kamenica c

kamenica a

  Vijesti - Sve