Vjeroučitelji Gospićko-senjske biskupije o kurikularnom načinu poučavanja

Srijeda, 19. 6. 2019.

Vjeroučitelji Gospićko-senjske biskupije o kurikularnom načinu poučavanja

U sklopu priprema za frontalnu primjenu kurikularne reforme za narednu školsku godinu, u Ogulinu je u Prvoj osnovnoj školi održano u utorak  18. lipnja  stručno vijeće za vjeroučitelje s prostora Gospićko-senjske biskupije sa središnjom temom „Kurikularni način poučavanja“. Predavanje su održale članice stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Škole za život, Ivana Hac za srednje škole i Anita Bahovljanec za osnovne škole.

            Preko trideset vjeroučitelja na početku je pozdravila voditeljica stručnog vijeća za vjeronauk Gospićko-senjske biskupije Ivona Rendulić, dok je molitveni uvod održala Ana Puškarić.  Obje članice stručne radne skupine Anita Bahovljanec i Ivana Hac su tijekom četverosatne edukacije govorile o kurikularnom načinu poučavanja koji se u Prvoj osnovnoj školi eksperimentalno primjenjivao tijekom tekuće školske godine, dok su se ostali vjeroučitelji za frontalnu primjenu naredne školske godine pripremali preko virtualnih učionica CarnetovogLoomena. Tri su ključna pojma, ishodi, vrednovanja i ostvarivi način planiranja i poučavanja. Vjeronauk je pri tome specifičan u odnosu na druge predmete jer ima svjedočku dimenziju.Istaknute su 4 domene: A-Čovjek i svijet u božjem nauku, B-Riječ božja i vjera Crkve, C-Crkva u svijetu i D-Kršćanska ljubav i moral na djelu. Godišnjih ishoda treba biti od 10 do 12 a oni kao cilj nastave postoje već od 2011. godine. Glede međupredmetnih tema, dovoljno ih je nekoliko, istaknule su članice stručne radne skupine.

            Nakon teoretskih napomena, krenulo se u radionice po grupama, u kojima su teoretske postavke implementirane u praksi, što je umnogome olakšalo vjeroučiteljima predstavljene sadržaje. Kao digitalni sadržaji predviđaju se program One note kao dio Officea 365 kao jedna od najprimjerenijih u spektru digitalnih alata.

 

Zvonko Ranogajec

  Vijesti - Sve